Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2016 17:06 - Владимир Владимирович Путин би се подписал под всяка дума в статията на десния гео-политически гуру Джордж Фридман в сп.„Геополитикал фючърс“
Автор: appen13 Категория: Политика   
Прочетен: 1069 Коментари: 1 Гласове:
-6

Последна промяна: 10.11.2016 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Доналд Тръмп беше избран за президент на Съединените американски щати. Степента на изумление бе безпрецедентна. Социолозите бяха шокирани. Медиите – изненадани. Финансовата борса – смаяна.
Много от членовете на Републиканската партия останаха удивени, а Демократите изгубиха неочаквано почвата под краката си. Мисълта, че мъж с възгледите, ценностите и поведението на Тръмп би могъл да заеме поста на президент, беше направо невъобразима.
Това е причината за загубата на Хилари Клинтън. Демократическата партия, която я номинира, се беше отдалечила твърде много от партията, която Франклин Д. Рузвелт създаде и която Линдън Джонсън води. В основата на тяхната партия бяха белите представители на работническата класа. Либерализмът на Рузвелт и Джонсън беше построен върху нуждите и интересите на тази група. Група, която може и да е загубила значимостта си, но все още има най-големия етнически и социален дял от американско общество.
Днес тази част от обществото е в опасност. Средната класа, със среден семеен доход в Калифорния от около 4 300 долара на месец, би могла да си закупи скромна къща или автомобил, но със сигурност не може да си позволи да изпрати децата си в колеж. Поради непосилните условия за студентски заеми, техните наследници ще трябва да потърсят бъдеще отвъд границите на страната. Долната средна класа пък получава средно нетно възнаграждение от около 2 600 долара на месец. Едно поколение по-рано най-бедните представители на средната класа можеха да си закупят малка къща в не чак толкова добър квартал. Сега те са притиснати в ъгъла и могат да наемат единствено апартамент.
И докато либералите са загрижени за социалното неравенство, долната прослойка на средната класа се притеснява дали въобще ще може да печели достатъчно пари, че да поддържа някакъв жизнен стандарт – две много различни лица на една и съща монета.
Оказа се, че Тръмп е наясно с този проблем. Той разбра и че това са хората, загубили културните войни, които бяха поведени от предходното поколение. Техните църкви и родители ги научиха, че хомосексуализмът е също толкова голям грях, колкото е абортът и предбрачният секс. Не евангелизмът беше толкова проблематичен обаче, колкото беше чувството за вина, което той проповядваше. Мнозина от тази класа бяха прегрешавали, но междувременно те бяха наясно, че извършваното от тях е грях и уважаваха догмите, на които бяха обучени, въпреки че не винаги ги спазваха.
В рамките на една генерация, долната и средната класа в Америка бяха неочаквано изместени. Честта и достойнството, което те изпитваха от тежкия труд и печеленето на достатъчно добри пари за семействата им, остана в миналото. Те откриха, че ценностите им, които преди бяха считани за нещо нормално, днес са категоризирани като фобии и болестни състояния, от които трябва да се отърват в името на политическата коректност. Моралните норми, на които бяха възпитавани като деца, дори не могат да бъдат спокойно изразени в публичното пространство.
Демократическата партия вече не представлява средната класа. Това обаче е само отчасти вярно. Партията не цени само имигрантите, но и горните слоеве на средната класа, високо образованите победители в културните войни.
Когато Хилари Клинтън произнесе неочакваната си реч за „кошниците” от „достойни за съжаление” хора на Тръмп, тя разкри пропастта, създадена между образованите граждани и членовете на работническата класа, които са изпълнени с взаимна ненавист.
В изявлението си тя каза, че съществуват две „кошници” хора – в едната са всички хомофоби, ксенофоби и женомразци, а в другата – бедните, оставени на произвола на съдбата.
Това, което Клинтън и елитът не осъзнаха беше, че тази група е достатъчно голяма, за да служи като база на Тръмп и да му симпатизира. Резултатите от екзит полововете показаха, че враждебността от страна на жените към Тръмп всъщност липсва. Над 20 на 100 от латиноамериканците също дадоха гласа си на Тръмп. Той успя да създаде обединение, каквото Клинтън смяташе за невъзможно. Обединение по-силно и от нейното. Елитът прояви неразумна надменност по отношение на жените, латиноамериканците и останалите, намеквайки че само „достойните за съжаление” биха подкрепили човек като Тръмп.
Икономически напрежения се натрупват във всяко едно общество и във всяка точка на света. В момента европейските държави се сблъскват със същия стрес както САЩ, при това с още по-голяма интензивност. Националистическите движения се надигат в много от тези страни. Те са настроени враждебно срещу Европейския съюз, противопоставят се на неконтролируемата имиграция и посрещат с неодобрение политиките, които целят налагането на строги икономии, засягащи именно средната и долната класа, без това да упражнява значителен ефект върху благосъстоянието на елита.
Тръмп също е част от тази криза. Докато европейските националисти опонират на Европейския съюз, Тръмп иска да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Докато европейците се борят срещу неконтролируемата бежанска криза, Тръмп се обявява срещу мюсюлманската и мексиканската имиграция. Докато европейците търсят начин за премахване на строгите икономии, Тръмп говори за данъчни облекчения, с които да стимулира инвестициите.
Дали тези политики са уместни, няма значение. Това, което има значение е, че подобни продължителни икономически проблеми ще имат неизбежни политически последици.
Тръм спечели изборите благодарение на позицията си, че Вашингтон и медиите нехаят за икономическите проблеми на средната класа. В по-късен етап от кампанията си той настоятелно твърдеше, че елитът на Вашингтон е абсолютно откъснат от реалността, в която другите класи живеят.
Доналд Тръмп беше по-добрият политик. Той спечели не със съкрушителна, но пък с решаваща победа. Слабостта на Клинтън беше, че в центъра на политическата върхушка тя повярва в силата единствено на своята позиция. Тя отхвърли Бърни Сандърс, въпреки неговото влияние и никога не прие Тръмп насериозно.
Тръмп ще бъде президент и то с множество обещания, както всички кандидати правят. Да се отхвърли възможността за реализация на тези обещания е като да се отхвърли идеята, че той би бил издигнат от Републиканската партия или че би спечелил изборите. Подобно на всички политически лидери обаче, той ще бъде ограничен от реалността. Трудно ми е да си представя какъв би бил обликът на неговото управление, но аз така си мислех и че няма да бъде номиниран от републиканците. Важното е да бъдем предпазливи, ако решим да пренебрегнем този човек.

И Владимир Владимирович би се подписал под всяка дума в тази статия.
Като всеки дясно-консервативен реалполитик, убеден антитроцкист, анти-глобалист и анти-ляволибералист той многократно озвучаваше подобна позиция. 
И по тази причина, понеже говорят на АБСОЛЮТНО ЕДИН И СЪЩ политически език с Доналд Тръмп, между тях има ясна чуваемост. Нещо което нямаше с Хюсеинчо и неговите ментори и политически клиенти сем.Клинтън



Гласувай:
4



1. zaw12929 - С мисия да промени света, Тръмп с...
10.11.2016 18:38
С мисия да промени света, Тръмп стана 45 президент на САЩ и палачинката се обръща
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: appen13
Категория: Политика
Прочетен: 161856
Постинги: 140
Коментари: 145
Гласове: 294
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031