Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2023 01:31 - НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ И РУМЕН МАРИНОВ СТАНАХА ФИНАЛИСТИ НА СВЕТОВНОТО ПО ДЕБАТИ В МАДРИД
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

БЪЛГАРИ СЛОЖИХА В ДЖОБА СИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ХАРВАРД, КЕЙМБРИДЖ И ОКСФОРД

Българи отново прославиха страната ни и засенчиха възпитаници на най-престижните университети в цял свят. На Световното първенство по дебати, нашенци се съревновават с повече от 260 отбора, сред които и представителите на Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж, Оксфорд.

Николай Ангелов от София и Румен Маринов от Шумен, които достигнаха финала на Световното първенство по дебати в Мадрид тази година.

Индивидуално Румен се класира 2-ри най-добър говорител от над 520 такива, а Николай 6-ти.

Но победителите са малко тъжни. Причината е, че малцина в България знаят за постиженията им, а в същото време “ всеки знае името и лицето на “Ергенът”.

Ето какво още пише Румен в личния си фейсбук профил:

"Благодаря много за подкрепата на всички! Дебати от световното и повече информация може да намерите тук – Madrid WUDC 2023

Ще си излея душата набързо понеже въпреки всичките вълнения и радост последните няколко дни нещо днес ме накара да съм малко тъжен.

В последните няколко месеца с Румен Маринов достигнахме финала на Европейското по дебати, финалите на Оксфорд и Кеймбридж, а вчера и финала на Световното след като бяхме на първо място от всички отбори в света с най-много точки от 9 кръга дебати срещу отбори от Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж, Оксфорд и всяко друго голямо име, което може да се сетите в света. През това време счупихме и индивидуални рекорди и се борихме с факта, че английският не ни е майчин език.

По принцип никога не сме правили това за лични облаги, пари, власт, популярност или политически дивиденти, финансирали сме се сами и т.н.

И въпреки това носихме българското знаме навсякъде. Американци, хървати, сърби, англичани и много други от десетки различни държави скандираха “Българи юнаци”

Днес обаче подочух как по време на дискусия в голяма телевизия са казали “никой не го интересуват дебати” и мисля че както след Европейското никой няма да отрази това. През това време имената ни са вече в статии от Азия, Европа и др.

Но всеки в България знае името и лицето на “Ергенът”, а шофьора в таксито ме пита с насмешка “К’ви дебати ебати?”.

Трудно е да развиваме каузи свързани с критично мислене, свобода на словото и образование ако дори не можем да зарадваме хората, които ни подкрепят за 5 минути вместо да гледаме поредната новина за пияни шофьори, 15ти избори и т.н.”

Щеше да е смешно, ако не е тъжно.

На победителите българи пожелаваме още по-големи успехи занапред, смелост, въображение и красноречие.

https://www.achteminute.de/20230104/madrid-wudc-2023-manila-wien-und-zagreb-gewinnen-weltmeisterschaften/




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530113
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031